

După mulţi ani am citit cu plăcere, în registru aproape beletristic, volumul doamnei Aurelia Marinescu, "Codul bunelor maniere astăzi".
Aţi citit vreodată o carte împreună cu cineva? E un moment de o intimitate aparte.
Mărturisesc nostalgic: da, am citit cărţi împreună cu cineva. Ne-am citit unul altuia cu glas tare, pe rând.
Ridicam ochii de pe fila plină de semne şi sensuri şi priveam fugitiv chipul de alături, acoperit de o tăcere meditativă, adâncit în reverie…
Dar am citit împreună şi de la distanţă. Cartea, ca un răvaş imens de dragoste, circula între noi şi sorbeam textul pe care ochii dragi l-au sorbit, sau rămâneam îndelung asupra vreunui pasaj subliniat , cugetând la frazele care au impresionat pe înainte cititorul meu.
Îmi amintesc şi revin uneori la cartea Margaretei Atwood, „Asasinul orb”. Este o poveste postmodernă despre trecerea devastatoare a timpului, despre „singura lovitură pe care o putem da istoriei personale, aceea de a o truca, de a o mistifica”.
„Asasinul orb” mi-a confirmat că uneori trebuie să amestecăm realitatea cu Povestea, cu Visul.
Un vis, o poveste pot pune în mişcare angrenajele ruginite ale zilelor în care trăim.
Mai mult, în timpul acestei lecturi, m-am simţit traversând experienţa lui Benjamin Button, am simţit că pot descoperi acea magie ca, pe măsura scurgerii timpului, să întineresc.
Am citit singură „Asasinul orb”.
Am curajul să recunosc: n-am citit doar cărţi „mari”. Multe dintre lecturile mele au fost cărţi obişnuite, de „agrement”.
Nu fac parte dintre cei care înoată doar în apele adânci ale literaturii „docte”.
În primul an de liceu am citit cu nesaţ „Les memoires du Diable”, care, la vremea respectivă, mi s-a părut o culme a geniului creator.
După lectură, am rămas cu această întrebare: „Care este acel unic lucru care te-ar face fericit în viaţă?”
Voi ştiţi?
Am citit cartea într-o zi şi-o noapte, prin 2001, când tata mai trăia. Apoi a citit-o şi el şi-a spus, "Doamne, Diana, să ţii minte ce-ai citit aici!"
Şi-am ţinut.
Mi-am amintit că substanţa Binelui şi-a Răului se pot amesteca într-o asemenea măsură, încât nici ochii făpturilor cereşti nu le-ar mai desluşi. Ca de multe ori, m-am recunoscut în personaje, curios, pe rând, când în Maestru, când în Margareta...
El, un scriitor dornic să scrie o poveste cum nu s-a mai spus.
Ea, constrânsă a rămâne femeia unui bărbat pe care nu-l doreşte.
Nebunia de a se iubi îi aruncă pe amândoi, ca o imensă forţă centrifugă, în braţele Diavolului.
Pe care ei îl înving, fiindcă iubirea e mai tare ca moartea. Iubind, ei îşi transcend condiţia.
Şi-am mai reţinut, pe vremea când am citit cartea, că dragotea lor s-a sfârşit abrupt, cu mari suferinţe pământeşti, dar că s-a desăvârşit în vis, în Lună...
Atunci mi s-a părut minunat.
Atunci.
Ce poate fi mai actual decât acest roman vizionar al lui George Orwell?
Cella, sincer, postarea ta de ieri m-a inspirat. Seara, când am intrat să-ţi citesc eventualul răspuns, am sesizat şi link-ul la care trimiteai.
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, recunosc, aici încerc să mai eludez realitatea. Şi poate că nu e bine. De aceea voi expia cu „1984”, cea mai terifiantă poveste despre totalitarism pe care am găsit-o vreodată.
Am citit romanul prin 1991, dacă tot vorbim de ani, când încă nu credeam că mai este posibilă o revenire la serviciile Fratelui
Iată însă că există naţii care au o … afecţiune, slăbiciune, atracţie…. cum s-o numesc? pentru dictatură. Le place, domnule!
În curând se va înfiinţa şi la noi Poliţia Gândirii, se va introduce o limbă nouă, Nouvorba, vom avea în casă tele-ecrane care ne vor transmite non-stop realizările Partidului Unic, dar, în acelaşi timp, ne vor şi recepta pe noi eliberându-ne de povara intimităţii…
Vor fi publicate cărţi scrise de maşini, filme produse de maşini, astfel încât nivelul de educaţie să rămână mediocru. (deziderat deja atins, cred eu…)
Copiii îşi vor denunţa părinţii, ne vom întinde capcane unii altora, vom fi torturaţi pentru crime-gând, iar sub tortură vom trăda tot ce am îndrăznit să iubim.
România, trezeşte-te!