"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

sâmbătă, 14 decembrie 2013

Celalat trup




Ai un inel cu piatra care-si schimba culoarea, Diana. Un inel de piatra ce-si schimba culoarea dupa starea trupeasca a celui care-l poarta, vestind despre sanatate, dragoste si fericire, si mijlocind contactul cu Celalat Trup, leaga, in romanul lui Milorad Pavic, povestile de iubire si de credinta in vesnicie a trei cupluri care au trait in epoci diferite. Cuplurile sunt unite nu numai prin revelatia dragostei, dar si prin exlorarea tainei "celuilat trup", ajutati de inel.
*
Trupul pamantesc al omului poarta in el nadejdea nemuririi, intarita prin credinta intru Hristos, in Inviere. Trupul lumesc este insotit de "celalat trup", cel duhovnicesc, care nu va inceta, sa poarte in sine, amintirea trupului reintors in tarana, caruia ii poate reda suflul vietii.
*
Venind dinspre trecut, cuplul dintai, avandu-i ca protagonisti pe ieromonahul Gavril si pe frumoasa slujnica Axinja, a vietuit in primele decenii ale secolului al 18-lea, pe Dunare, la Sent Andrej, aproape de Budapesta. A doua pereche, a trait la mijlocul secolului 18, la Venetia, in vremea Carnavalului. Este vorba despre tipograful si corectorul Zaharia Orfelin si Anna Pozze , care au avut parte de o dragoste de vraja si venin. A treia poveste de dragoste se petrece sub ochii nostri, in zilele noastre, iar la momentul primei pagini, sotul Lizei Swift ni se adreseaza deja din mormant, asemenea maestrului miniaturist  din romanul lui Pamuk, "Ma numesc Rosu", care isi reda povestea din fundul fantanii in care ii azvarlise ucigasul trupul. Naratiunea-cadru este povestea din zilele noastre, a cuplului format de Liza si de sotul ei, autorul romanului "Celalat trup".
*
Primul capitol, intitulat "Cele trei ape intelepte de la Efes" , incepe memorabil. Il redau pe scurt, apeland la memorie : O femeie deplasandu-se in autobuz, la Belgrad, aude apelul telemobilului sau, il cauta prin buzunare, dar sunetul vine dinspre un tanar aflat mai in fata, care afirma ca telefonul ii apartine. Indemnat de pagubasa, tanarul raspunde la apel, si cum autobuzul tocmai oprise in statie, tanarul coboara in graba, si ii inmaneaza aparatul femeii, spunandu-i : "E pentru dumneavoastra, va cauta sotul !" . Femeia ia telefonul, spune "alo!", dar apelul este deja intrerupt.
*
Redau in continuare, din text : " Evident ca la telefon nu puteam fi eu, sotul Lizei, caci deja de patruzeci de zile eram inhumat in cimitirul belgradean de pe strada Roosevelt numarul 50". (precizarea naratorului).
*
Acum, mergem la Efes, unde stim ca a trait odinioara, Heraklit, si, mai de curand, Prea Sfanta Fecioara Maria. Astazi orasul Efes poate fi gasit pe harta Turciei, sau, chiar in Turcia, pentru cei ce au la dispozitie mijloace mai aplicate in teren decat hartile. Venind la Efes,  ajungem la Fantana Maicii Domnului, una dintre cele trei ape intelepte despre care ne vorbeste romanul "Celalat trup".