"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

vineri, 15 iulie 2011

Ridica-te si umbla



Poti sti cu cine ai de lucru cand te abordeaza cineva?
*
Tuza Tivadar a urcat in tramvaiul 77 , descheiat la pantaloni si fara bilet, si a fost acuzat de comportament obscen fata de o femeie. Mirosea teribil cand era cercetat de un capitan la politie. Inculpatul a negat acuzele, declarand ca un cercetator la Statia de Imbunatatiri funciare Godollo, cum este el, se afla mai presus de orice suspiciune. Apoi, s-a declansat un aflux neobisnuit de persoane la postul unde era cercetat Tuza. Un reporter de gazeta sportiva a recunoscut in el un campion la aruncarea greutatii, dar inculpatul a negat ca ar si Acela. O delegatie de academicieni germani opriti cu Microbuzul Dianei, la politie, a salutat in Tuza binefacatorul omenirii care a descoperit serul anticanceros, dar Tuza a spus ca nu el este Acela. Infine, un alt reporter, a identificat in Tuza, o mica stiutoare care castiga concurs dupa concurs. Ceea ce s-a intamplat la sosirea marelui rabin al New Yorkului, se va vedea din textul povestirii. Eu Diana, n-as fi spus ca nu sunt Acela, daca eram intrebat. Tii minte cand ti-am povestit ca am avut onoarea sa-l cunosc, personal, in 1995 pe Baruch Oberlander? Era Marele Rabin al metropolei New York, desigur, altul decat cel din povestirea lui Orkeny Istvan :
*
" In mica incapere intra, cu alaiul stralucitor, Dr. Charles Theodore William Lipschultz, rabinul-sef al comunitatii evreiesti din New York.
- Nu stiu daca am nimerit bine sau nu, rosti inaltul prelat. Aici e camera de garda a politiei din Apa Sambetii? Am auzit ca a venit Mesia si ca poate fi gasit aici.
In acea clipa, intr-un colt al camerei de garda dadu in floare un boschet de trandafiri ( Tii minte postarea ta , "Vor inflori trandafirii"?).
Toti privira fascinati la flacarile petalelor, doar TuzaTivadar gemu o data scurt, si se prabusi.
Capitanul ii evacua pe oameni din camera de garda, si in scurt timp, cercetatorul Tuza isi reveni si facu marturisiri complete. Recunoscu victoriile sale olimpice, castigarea concursurilor pe teme de stiinta, descoperirea serului anticanceros si nu nega nici faptul ca el este Mesia. Recunoscu si fapul ca ii place sa calatoreasca fara bilet cu tramvaiul si daca se urca vreo femeie cu fund mare, isi vara mana sub el. E unica placere din viata lui, declara Tuza. Fu condamnat la o amenda de doua sute de forinti. Spre a se putea intoarce acasa, capitanul ii dadu din propriul buzunar bani de tramvai. Ajuns in pragul usii, Tuza ii zambi larg, si isi desfacu bratele, ca pentru binecuvantare.
- Ridica-te si umbla ! , rosti cu caldura, APOI SE INALTA LA CERURI.