"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

vineri, 9 noiembrie 2012

Salcia oarbă, fata adormită
Prezint acum trei volume de povestiri de Haruki Murakami: "Elefantul a dispărut", publicat de autor în 1993 și la Polirom în 2005, "După cutremur" în 2000 și respectiv 2006 și "Salcia oarbă, fata adormită" (acest titlu este, Diana, ceea ce eu numesc un METEOR!), în 2006 în japoneză, și după numai un an, și în limba română, în 2007, la Editura Polirom.
*
După capodoperele cu care a cucerit lumea, Murakami revine cu povestirile sale generatoare de universuri alternative, care mărturisesc despre puterea sa de a pătrunde în visele oamenilor - vă asigur că este ceva întru totul posibil, vă rog să mă credeți! - în cele mai tainice vise, pe care omul nu le-ar face, pentru nimic în lume,  cunoscute . Și acolo, Murakami descoperă fațete inimaginabile despre durerea umană, despre izolare și neputința de comunicare, despre pierderea încrederii, despre nașterea speranței în minuni salvatoare, dar și despre nedezlegatul mister al sexualității, care transpare în toate faptele vieții și guvernează tiranic existențele noastre.
*
În prima ilustrație se înfățișează cele trei volume de povestiri, iar cea de-a doua prezintă cele șaptesprezece volume ale seriei de autor Haruki Murakami în colecția Biblioteca Polirom.
*
Murakami își conduce cititorii în lumi paralele, în care coborârea în fantastic este atent controlată prin observația riguroasă a faptelor din lumea creată, în care detaliul este privit cu lupa, iar irealul și hiatusurile teribile sunt asimilate de cititor sub călăuzirea unui magician precum acest scriitor. Te reîntorci din lectură cu o lanternă magică, ce aruncă lumini lămuritoare asupra lumii constrângerilor în care trăiești!
*

Tot vorbim despre pisicile caselor noastre - dar despre Smolenski-Cabral ce se mai aude, nu fu ales prezident al pisicimii? - de aceea îți recomand, Diana, din volumul "Salcia oarbă, fata adormită" povestirea "Pisicile care devorează oameni". Am încredințarea că citind aceste povestiri, interferențele inevitabile ar genera în noile povestiri ale Dianei Alzner  METEORI care ar atrage nenumărate priviri!