"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

vineri, 16 decembrie 2011

Orion


Inainte de a fi o constelatie, Orion a fost un gigant care se indeletnicea cu vanatoarea. Ce poate fi mai presus pentru un vanator, decat sa-i fie dat in viata sa se infatiseze insasi zeitei Artemis? I-a fost data lui Orion aceasta bucurie, care a avut drept consecinta, trasformarea gigantului intr-o formatiune de astri. Drumul iubirilor sale avea sa duca de la Merope, fiica regelui Oinopion, pe care a sedus-o, atunci cand a fost chemat sa-i starpeasca regelui salbaticiunile din regat, pana la Artemis si apoi, pe bolta cerului.
*
Iubirile lui Orion nu i-au adus fericirea. Pentru seducerea Meropei, Oinopion i-a luat vederea, pe care sfatul prietenului sau Hephaistos, fiul lui Zeus si al Herei, el insusi, zeu al focului, i-a redat-o. Dupa ce a fost orbit de tatal Meropei, Orion s-a refugiat la Hephaistos. Acesta l-a indemnat sa-si ia drept calauza un copil si sa calatoreasca spre Soare-Rasare. Pe acest drum Orion si-a recapatat vederea.
*
Recapatarea vederii, l-a facut pe Orion, ca intalnind-o, sa se indragosteasca de Artemis, zeita vanatorii, fapt care i-a dus moartea.
*
Se zice ca zeita insasi i-ar fi luat viata, pentru indrazneala de a se fi indragostit de ea, dar adevarul este ca Apollo, fratele zeitei, si zeu al luminii, este cel care, omorandu-l, l-a transformat pe Orion intr-o constelatie.
Ceea ce nu inseamna ca Artemis nu este o zeita cruda. Cum altfel ar putea sa fie zeita vanatorii?