"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

luni, 2 ianuarie 2012

Pe strada Mintuleasa




Strazile Mintuleasa, Popa Soare si Pache Protopopescu se afla pe pamanturile boierului Calomfir, cautatorul pe sub pamant, si pe harta mitica a imaginatiei lui Eliade, formeaza un triunghi magic ce contine un portal de trecere spre alta lume.
*
Am citit "Pe strada Mintuleasca" de Mircea Eliade in 1969, la doi ani dupa ce a fost scrisa. Tocmai se daduse liber la publicarea autorului in Romania care il cenzurase de decenii, datorita nebuniei vremii.
*
Recitind aceasta minunatie, constat ca nu este doar o povestire, cum imi aminteam ci un mic roman initiatic, care aduce aminte de coborarea lui Ulise in Hades, in incercarea de a-si cunoaste viitorul, sau de Orfeu, care a coborat in Infern pentru a o readuce pe iubita sa Euridice la viata.
*
Un grup de elevi ai scolii de pe strada Mintuleasa pornesc in expeditie, cercetati de directorul scolii, Zaharia Farama, prin mahalale, in cautarea unor pivnite inundate, care dupa micul tatar Abdul, ar contine semne ce calauzesc spre un portal ce se deschide in alta lume. Expeditia lor se soldeaza cu descoperirea portalului, si trecerea lui Iozi, fiul rabinului de pa Calea Mosilor, prin portal.
*
Aviatorul Darvari si eruditul Lisandru
( vezi Diana, cum recompun ei, alaturandu-si numele, ceva ce aminteste de altul dintre toate numele?),
inititati in taina despre portal, cautau in copilarie semne edificatoare pentru descoperirea portii spre alta realitate.
Ei incerca sa descifreze chiar si in cele mai banale semne, precum petele de umezeala de pe un perete de beci inundat, indicii pentru descoperirea tainei. Unul dintre ei, dispare fara urme, intr-un zbor dincolo de Odessa, iar altul, trage cu sageti spre cer, si sagetile nu se mai intorc spre pamant.
*
Asemenea semne , sunt rabufniri ale sacrului in lumea profana, si se pot manifesta prin cele mai obisnuite fenomene ale vietii, pe care le pot descifra numai initiatii.
*
Afundarea in adancul pamantului pentru descoperirea portalului, aminteste de initierea in misterele antice si de pogorarea in Infern, de calatoria sufletului care a parasit lumea si ratacirea lui prin bezna si cazne, spre lumina in care ajung doar oamenii buni si sfinti.

* * * * * * *