"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

sâmbătă, 17 martie 2012

Insula scufundata a tuturor numelor



Pe insula de la capatul lumii am aflat despre Tecla, sfanta care a salvat un suflet din Iad. A fost numele cel mai ascus, cel mai greu de dezvaluit. Apoi, am vorbit despre "Toate numele", enigmaticul roman al lui Saramago, aparut in 1997. Dianei , romanul i-a placut mai putin decat mie. Leg acum, " Toate numele" de numele romanului "Porecla", publicat de Jhumpa Lahiri in 2003, si aparut in limba romana in 2009, cand am ratat lectura, desi mi-a placut cand am trecut cartea in revista. Inca continui sa ma gandesc la Arhiva despre care scrie Saramago, cautand, acolo, un loc pentru toate poreclele care trebuie sa stea alaturi de toate numele, in regatul viilor sau in cel al mortilor, ma gandesc la institutia imemoriala, cu rafturi supraomenesti incarcate cu dosare despre toate numele, din care, poti iesi doar cu "firul Ariadnei", daca trebuie sa intri in cautarea unui nume dintre toate numele ...
*
Citesc romanul "Porecla" simultan cu Diana. Deja primele postari despre carte si ecourile in oglinda au inceput sa apara pe "Babel" si "Diana Alzner", iar ceea ce postez acum pe "Carti Dragi " este doar preludiul, caci sunt inca la inceputul lecturii.
*
In viata si identitatea oricarui om, poate interveni hazardul. Gogol Ganguli, isi datoreaza numele faptului ca tatal sau, care se indeparta cu trenul, in noapte, de Calcutta, citea "Mantaua" de Gogol, in loc sa doarma. Trenul a deraiat si faptul ca viitorul tata era in stare de veghe, i-a salvat viata. Dar accidentul, de unul singur, nu era de-ajuns sa transforme, ceva potrivit ca porecla, in prenume. O scrisoare ce continea numele ales de strabunica din Calcutta, pentru prunc, nu a sosit la New York, si din cauza unui alt gen de accident , de asta data un accident vascular cerebral, bunica nu si-a mai amintit nici macar de faptul ca are o nepoata, cu atat mai putin de numele pe care l-a ales pentru fiul acesteia, nascut in America. Asa se face ca prenumele bebelusului Ganguli a ramas Gogol, ce trebuia sa fie doar un nume de alint, care aminteste de supravietuire.
*
Cine nu are un nume de alint? "Numele de alint sunt ramasite permanente ale copilariei", spune autoarea. "Sunt numele cu care cei dragi sunt rasfatati, certati, alintati". Asez, cu aceasta lectura, in Arhiva, alaturi de numele scriitorului Nikolai Vasilievici Gogol, nascut in 1809 la BOLSOI SOROCINTI, JUDETUL MIRGOROD, GUBERNIA POLTAVA, si numele bebelusului imaginar Gogol Ganguli, venit pe lume odata cu romanul "Porecla" ( "The Namesake"), in anul 2003.
*
Un nume de alint vine de la sine, si apoi vine altul, dar dainuie, de obicei, unul singur, cel ce oglindeste in modul cel mai fericit persoana alintata.
*
"In cadrul famililor bengaleze, numele persoanelor sunt sacre", spune Jhumpa Lahiri. Asa este, dar cel mai mult conteaza faptul ca insasi persoanele sunt sacre. In traditia hindusa, Durga este numele Zeitei-Mame. Pare numai bun de folosit ca nume de alint ... Dar ar fi cel din urma la care as apela ... Nu-i mai simplu sa spui "iepuras"?


Cand m-am nascut, mi s-au promis o suta de nume de alint si inca nu le- am primit pe toate. Poate ca mai am timp...
Ma intreb, nu pot sa nu ma intreb "Ce e un nume?" - este un semn, un destin, o premonitie?
Cine poate sa ne dea numele adevarat, singurul cel mai aproape de ceea ce suntem, daca nu persoana care ne cunoaste cel mai bine?
Care sa fie numele care exprima adevarul? Sau poate ca este invers, adica energia subtila a numelui este cea care ne modeleaza personalitatea...
"Toate numele" este cartea la care ma gandeam, Sandu, ai ghicit.