"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

miercuri, 14 martie 2012

Romane in care Tesla este personaj


Diana a descoperit cateva carti despre Tesla de a caror existenta nu stiam : iata, de exemplu "Omul care l-a ucis pe Tesla" de Goran Skrobonja. Sunt nerabdator sa le caut in limba romana.
*
Ce legatura sa fie intre Tesla si Imperiul Austro-Ungar ? Nikola Tesla s-a nascut in satul iugoslav (iugoslavii sunt slavii sudici) Smiljan, in 1986, care pe-atunci, facea parte din Imperiul Austro-Ungar ...
*
In vara lui 1916, sotii Shelley s-au dus in vacanta in Elvetia. A fost o vara ploioasa, vara acea in care a venit pe lume Frankenstein. Acolo l-au intalnit pe lordul Byron, care tocmai lucra la cantul al treilea din Childe Harold. Intr-o noapte rece, lordul le-a facut companionilor sai o propunere :
" Hai sa scriem fiecare din noi o poveste cu stafii"
Povestea lui Mary Shelley urma sa stea la baza romanului sau "Frankenstein sau Prometeul modern", care se va citi si peste o mie de ani de-aici inainte. Povestea lui Frankenstein era alimentata de legenda cercetatorului nebun Tesla, iar laboratorul sau magic, stralucind de electricitate, de la Colorado Springs, a fost sursa de inspiratie pentru imaginea laboratorului doctorului Frankenstein, din filmul din 1930 de la Universal Pictures.
*
Nici pe departe nu a fost nebun genialul inventator Tesla, dar practicand autodisciplina si suferind de mania preciziei, Nikola a ajuns, spre batranete, sa dezvolte un numar impresionant de fobii, care au facut ca ciudatenia sa para aspectul de baza al comportamentului sau.
*
In romanul "The Prestige" ( "Magicianul") de Christopher Priest, care sta la baza filmului pe care l-am vizionat recent, la recomandarea Dianei, Tesla apare ca personaj in perioada de la Colorado Springs. In 1884, Tesla a parasit Europa, mergand de la Paris la New York, si lucrand o vreme pentru Edison, iar din 1991 a devenit cetatean american. La Colorado Springs a stat putina vreme, doar intre 1899 si 1900, dupa care, a mai trait 43 de ani. Acolo, la laboratorul de pe munte, era adapostita cea mai mare bobina Tesla construita vreodata. Era numita "transformator - amplificator", si sta la baza celei mai distrugatoare arme din istorie, numita ARMA FINALA, construita in zilele noastre, pe baza inventiilor lui Tesla.
*
Un citat doar redau din romanul lui Priest. Magicianul Rupert Angier ii cere savantului sa construiasca pentru el o masina pentru teleportare. Parasit de finantatori, Tesla face masina, din nevoie de bani, dar il avertizeaza pe client de riscurile inventiei sale. Iata citatul " Acesta este cosmarul oricarui om de stiinta care face experiente : O DIHOTOMIE INEXPLICABILA intre teorie si rezultatele practicii". Cititi cartea sa vedeti ce poate sa insemne asta, sau macar vizionati filmul : "The Prestige"
.
Tesla a pus bazele utilizarii curentului altenativ, la concurenta cu Edison, care optase pentru curentul continuu, este creatorul motorului electric asincron, al generatorului electric de inalta frecventa, el a proiectat centrala electrica de la Cascada Niagara si este autorul unor uimitoare sisteme de radiocomunicare, Multe dintre inventiile sale au ramas, deocamdata, neintelese. Se zice ca a reusit sa comunice cu o civilizatie extraterestra. A trait 87 de ani, cati va trai si Diana.
A inventat Transcomunicatorul care se afla demontat si sub paza stricta, la Vatican. Ce este acest aparat ?
Poate ca va spune Diana, care oricum nu crede ca aparatul exista cu adevarat.