"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

sâmbătă, 24 martie 2012

Intr-un castel din Spania ....


Eram Gershom pe-atunci, dar norocul a facut ca portile blogului "Carti Dragi" sa se deschida, intai, privirilor mele, iar acum, iata, chiar si condeiului, incat pot reafirma cu incantare ca, in prezent, aici sunt Entosit. Asa ca revin cu ceva citit in iulie 2010, cand am cunoscut-o pe Diana. Este o descriere a modurilor noastre diferite de abordare a realitatii, unul similar stiintei, celalat, aducand aminte de arta si magie. Pentru a incurca un pic itele, voi mentiona faptul ca Diana este scriitor de SF iar eu sunt medic, si incurcatura are rost pentru ca vreau pun o intrebare: Care din cele doua modalitati reprezinta abordarea artistei?
*
Ionathan
Black propune o analiza pe computer. Vom intreba computerul care sunt legile ce pot determina ca o viata sa fie fericita? Si pentru aceasta, ii dam aparatului date despre om, odata, asa cum reies din operele literare, iar a doua oara, date stiintifice despre lumea reala.
*
Black aminteste despre cateva opere literare care trebuie avute in vedere pentru acest experiment : "Oedip Rege", "Hamlet", Don Quijotte", "Doctor Faustus", "Razboi si pace". Apoi rezuma pe scurt esenta acestor opere. Oedip se teme cel mai tare de profetia despre viata sa, dar sfarseste prin a o implini, casatorindu-se cu mama sa si omorandu-si tatal. Hamlet incerca sa evite razbunarea pentru uciderea tatalui sau, dar este bantuit aprig de ideea razbunarii, Don Quijotte crede ca lumea este frumoasa si demna, si purtat de viziunea sa, trasforma realitatea conform viziunii sale, Faustus nu procedeaza potrivit, si ordinea providentiala il pedepseste. Piotr Bezuhov este chinuit de iubirea pentru Natasa, dar izbuteste sa o cucerasca numai dupa ce renunta la ea. Acesti eroi se conformeaza, in evolutia lor , unor tipare misterioase si irationale, care le calauzesc viata. Analizand felul in care se comporta aceste personaje, computerul identifica urmatoarele principii ale existentei : ferindu-te de o provocare, aceasta va reveni in viata ta sub forme noi ; omul atrage asupra sa lucrul de care se teme cel mai mult; alegerea caii imorale nu scapa nepedepsita; credinta in ceva face ca acel lucru sa se implineasca; pentru a pastra ceea ce iubesti, trebuie sa renunti la acel lucru. Acesta este tiparul de lege care rezulta din analiza literaturii.
*
Din analiza datelor stiintifice ar rezulta un tipar total diferit, si anume : daca vrei sa pastrezi cu orice pret ceva, nu trebuie sa renunti niciodata la ceea ce detii; gandurile si dorintele noastre nu pot modifica lumea; daca faci ceva rau si nu esti descoperit, nu vei fi pedepsit de vreo instanta superioara
*
De un lucru sunt sigur : ca legile profunde ale existentei nu pot fi percepute de orice om. Si acum raspunsul : abordarea Dianei este originala si complexa, fideista, depasind cadrul experimentului propus.
Amin.